Altın Oran Nedir? Altın Oran Nasıl Hesaplanır?
Altın Oran Nedir?
Sayısal verilen içerisinde yer alan matematik ve geometri bilimlerinin arasındaki sayısal gerçekliği yansıttığı düşünülen oran bağıntısıdır. Altın oran kim tarafından bulunduğu bilinmeyen en doğru ve en kusursuz hesaplama alanıdır. Mısır ve Yunanlıların bu konuda çalışmalar yaptığı bilinmektedir. Birçok fikir ve tasarıya yön veren sistem içerisinde büyük bir kuram bağı bulundurmaktadır. Yapılan araştırmalara göre milattan önceki yıllarda bir tez içerisinde altın orandan bahsedildiğine rastlanmıştır. Buna ek olarak Mısırlıların Keops Piramitleri’nin yapımında ve ünlü ressam Leonardo Da Vinci’nin İlahi oran adlı resminde de altın orana yer verilmiştir.
Altın oran kullanılan birçok alanda Fibonacci sayıları olarak adlandırılmıştır. Bu ismi almasında ki en önemli sebep, eski matematikçi Leonardo Fibonacci’den gelmektedir. Sayıların arasında ki gizemin ve orantıların sağladığı gücü bu isimle adlandırmak istemiştir. Bu sayıların evren üzerinde bir dengesi olduğunu ve sayıların birbiri arasında bulunan bağlantısını çözmesinden dolayı Fİ sembolü ile gösterilmektedir.
Altın Oran Nasıl Hesaplanır?
Altın oran hesaplama işleminde pi sayısında olduğu gibi irrasyonel sayılar dizilimi kullanılır. Rakamsal karşılığı ondalık olarak yazıldığında 1,618033988749894 değer olarak görülmektedir. Bu rakamsal işlevin içerisinde bir hesaplama formülü de bulunmaktadır. Enteresan denilebilecek bir formülle bulunan altın oran, bir işlemde iki noktanın tam ortasından bölünerek hesaplanmasıyla ortaya çıkar. Altın oran işlemlerinde sayının önemi insan açısından bilim ve sanat açısından inanılmaz bir rol oynamaktadır.
Altın oran hesaplama işlemlerinde geometri, altın spiral ve pentagon sisteminden de destek alınmaktadır. Birçok şekil üzerinde görüntülenebilen altın oran, bitkilerin yaprak kısımlarında ve açmış olan çiçek kısımlarında da gözlemlenebilmektedir. Bunun mucizesi altın oranın bilim dünyasında bu kadar yayılmasını sağlamıştır. Altın oran hakkında henüz sırrını koruyan pek çok gizem de vardır.
İnsan Yüzünde Altın Oran Ölçüleri Nelerdir?
Günümüz toplumunda sosyal açıdan kabul edilebilme ve zihinsel olarak iyi hissetmenin iyi bir dış görünüşe sahip olmaktan başladığını görmekteyiz.
İnsan yüzünde altın oran hesaplaması incelemeleri, eski çağlardan bu yana yapıla gelmiştir. Ünlü bilim insanı Leonardo Da Vinci insan vücudu ve yüzünün altın oranını hesaplama ile ilgili çalışmalar gerçekleştirmiştir. Aynı zamanda iyi bir ressam olan Leo Da Vinci’nin günlüklerinde rastlanan “Vitruvius Adamı” adlı eskizi de bu çalışmaların bir ürünüdür. Çizimin yanında yer alan notlarda “oranların kanunu” ya da “insan oranları” gibi yazılar bulunur. Bu eser Da Vinci’nin oranlara karşı ilgi ve merakının iyi bir ispatı olmuştur.
Altın oran kullanılarak yaratılan teknikler estetik çalışmalarda da kullanılmaktadır. Bunlara bir örnek vermek gerekirse; ilk olarak Baundun tarafından üretilen “Sircular Sector” adlı çalışmadır. Bir başka yöntemi de Ricketts geliştirmiştir. İnsan yüzünde altın oran ölçüleri hesaplamak için çeşitli teknikler kullanılsa da, güzellik kavramını tam olarak açıklığa kavuşturan bir teknik mevcut değildir.
Altın Orana Göre İnsan Vücudu Nasıl Olmalıdır?
Altın orana sahip bir insanın boyu, başının yedi buçuk katı olmalıdır. Gözlerin, başın yüksekliğinin ortasında yer alması gerekmektedir ve iki göz arasında yer alan mesafe bir göz büyüklüğü kadar olmalıdır. Başın, enine boyutu dört adet göz genişliğindedir. Ağız ile burun gözler ile çenenin arasındaki mesafenin altın kısımlarına yerleştirilir.
İnsan yüzündeki altın orana en iyi örnek olarak genellikle George Clooney ve ünlü manken Bella Hadid gösterilmektedir.
İlahi oran olarak da adlandıran altın oranın, insan yüzünün temel ölçülerinde belirlenebilmesi için Phi yöntemi kullanılır. Bu yöntem ile yüzdeki tasarımı tespit edip onu kavrayabilmek için bir altın cetvel oluşturulur.
- Fascinated
- Happy
- Sad
- Angry
- Bored
- Afraid