Herkes için Bilgi

Bahar Nezlesi (Alerji) Hakkında Her Şey

02.03.2019
Bahar Nezlesi (Alerji) Hakkında Her Şey

Havaların ısınmasıyla birlikte bahar aylarının bir başka yüzü ortaya çıkmaktadır. Bahar nezlesi alerjik bir hastalıktır. Halk arasında polen alerjisi, bahar alerjisi, saman nezlesi ya da doktorların ifadesiyle alerjik rinit olarak adlandırılır. Bahar aylarının gelmesiyle birlikte bahar nezlesi rahatsızlığında bir artış görülür. Genel olarak bu hastalık kalıtsal olarak görülmektedir. Anne, baba ya da aile efradında olan birinin yakınlarında görülme olasılığı daha fazladır.

Bahar Nezlesi Nedir?

Bahar ayları ile birlikte insanların genelinde hiçbir işaret olmazken, duyarlı olan insanlarda alerji yapan maddelere temas yoluyla bir bağışıklık sistemi rahatsızlığı meydana gelir. Bu rahatsızlığa bahar nezlesi ya da bahar alerjisidenir. Ayrıca bu hastalığa mevsimsel alerjik rinit veya saman nezlesi adı verilir. Eğer sizde yılın aynı zamanlarında kendinizi iyi görmüyorsanız siz de bahar nezlesine yakalananlardan biri olabilirisiniz.

Bahar Nezlesi Nasıl Bir Hastalıktır?

Bahar nezlesi, daha çok kalıtsal bir hastalık olup, bahar ayları ile birlikte başlayıp yaz aylarının sonuna kadar devam eden bir sıkıcı ve rahatsız edici bir hastalıktır. Bahar aylarında havada uçuşan polenlerin bir kısım insanları rahatsız ettiği bir gerçek, hatta çoğu insan bu polenlerden dolayı aşırı rahatsız olmaktadır. Özellikle göze, kulağa ve burunların içine kadar giren bu polenler bazı insanlar içinde neredeyse kâbus gibidir. Çünkü polenlerin saldırısı esnasında vücut, bu polenlere karşı aşır bir refleks geliştirerek tepkisini gösterir. Aslında polenler zararsız maddelerdir. Ama bir kısım insanların polenlere karış alerjisi olduğu da bir realitedir.

Bahar Nezlesi En Fazla Nerede ve Ne Zaman Görülür?

Bahar nezlesi hastalığı en fazla Avrupa ülkelerinde görülür.  Özellikle İsviçre’de 1,5 milyon insan polenlere alerjisi olduğu bilinmektedir. Bu alerjik hastalık genel itibariyle okul çağında veya daha sonraki zamanlarda meydana çıkar. Bu alerji genellikle okul çağında ya da daha sonrasında ortaya çıkar. İsviçre’de yaklaşık 1,4 milyon insanın polene alerjisi vardır. Bahar aylarında çıkmaya başlayan çiçekler ile birlikte polenlerinde artış olması bu hastalığı da tetikleyip birçok insanın etkilenmesine meydan vermektedir.

İçerik  Akşamdan kalma alkol etkisi nasıl azaltılır?

Bahar Nezlesini Hangi Bitkiler Sebep Olur?

Bahar nezlesine genel olarak ağaç, çimen veya ot polenleri neden olabilmektedir. Rüzgârın, etkisiyle çevreye polen yayan bitkiler, çalılar ve ağaçlardır. Bunlar genel olarak, çam ağacı, köknar, ardıç, ladin, çınar, sögüt, karaağaç, akağaç, sedir, selvi gibi vb. ağaçlardır.

Bahar Nezlesinin Belirtileri Nelerdir?

Bahar nezlesi hastalığı adı üzerinde en fazla bahar aylarında görülmektedir. Bu aylarda polenlere alerjisi olan insanların burunlarında kaşıntı, akıntı, karıncalanma, tıkanma, hapşırma, gözlerde yaşlanma, sulanma, kulaklar kaşıntı gibi sık görülen belirtileri bulunmaktadır. Oldukça rahatız bu hastalık zamanlarında kişiler olabildiğince dışarıya çıkmamalı veya kendini bu polenlerden korumalıdır. Aksi takdirde polen alerjisi ileriki zamanlarda alerjik astıma yol açabilir.

Bahar Nezlesinde Tedavi Nasıl Olmalıdır?

İlk önce bağışıklık sistemini güçlendirmek gerekiyor. Bunun için bol su içilmeli, dengeli beslenmeli ve iyi uyunmalıdır. A, B, C, ve E vitaminleri bolca tüketilmelidir.  Stresten uzuk durulmalı ve sigara kullanımı varsa hemen bırakılmalıdır. Ayrıca kullanmak zorunda olduğunuz ilaçlar zamanında kullanılmalıdır.

Bahar Nezlesinde Tedavi Bazlı Alınacak Bazı Tedbirler Nelerdir?

Bahar aylarıyla birlikte artış gösteren bahar nezlesi hastalığında tedavi olarak bazı önlemler alınabilir. Alınan bu önlemler ile bahar nezlesinin neden olduğu belirtileri yani rahatsızlıkları en aza indirerek daha az etkilenmiş oluruz.

  • Hastalığı Önlemek Adına Alınacak Tedbirler (Profilaksi):

Bu hastalığın hortlamasına sebep olan en etkili sebep polenlerdir. Bundan ötürü bahar ayları ile artışa geçen polenlerden mümkün olduğunca kaçınmak gerekiyor.

  • Semptomatik Tedavi:

Bu tedavi yönteminde bir takım ilaçlar kullanılmaktadır.  Akut yani akıntı olan zaman dilimlerinde burun spreyleri, göz damlaları ya da haplar kullanılmaktadır. Ayrıca antialerjik ilaçlarda kullanılabilir. Şikâyet derecesine göre eğer gerekiyorsa kortizon ilaçları da kullanılmaktadır. Bu durum tamamen doktorunuzun muayene sonucuna göre edeceği reçete ile mümkündür. Yani önüne her gelen bahar nezle ilaçlarını kullanamaz. Şikâyetin türüne göre gerekirse kortizon içeren ilaçların kullanılması önerilir.

  • Bağışıklık Tedavisi:
İçerik  Göğüs Sıkışması (Angina Pektoris) Nedir? Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi Nedir?

Bu tedavi türünde hastanın hangi polenlere karşı alerjisi olduğu bilinmelidir. Bu polenlere karşı hassasiyetin minimuma indirilmesidir.

Günlük Yaşam İçin Pratik Öneriler:

Polenlere maruz kalıp alerji reaksiyonlarını daha aza indirmek ve insanların sorunlarını aza indirmek birçok basit bir tavsiye;

  • Evlerinizi havalandırırken daha çok öğleden önce sabah saatlerini tercih edebilirsiniz. Eğer uzun süre havalandırmalarda eve polen girmesi olasıdır. Bundan dolayı en iyi çözüm polenlerini girmesini önleyecek cam filtreleri bulunmaktadır. Bu filtrelerden evlerinizin camlarına taktırabilirsiniz. Böylece evi rahatlıkla havalandırabilirsiniz.
  • Evinize girmiş polenlerin uçuşmasını engellemek adına vantilatör kullanmayınız. Polenleri elektrikli süpürge yardımıyla toplayabilirsiniz.
  • Yıkanan çamaşırları dışarı ortamlarda kurutmayınız. Aksi takdirde polen yumağına dönebilir.
  • Dışarıda eve giren aile efratlarına saçlarını, yüzünü ve üstlerini banyoda temizlemeleri için uyarıda bulunuz.
  • Çocukların gün boyu giydiği kıyafetleri yatak odalarında muhafaza etmeyiniz.
  • Rüzgârın estiği havalarda veya rüzgârın bol olduğu zaman dilimlerinde dışarıda kalmamaya özen gösteriniz.

Bahar Nezlesi Tedavi Edilmezse Neler Olur?

Bahar nezlesi tedavi edilmezse ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Ayrıca gözlerde sulanma, yaşlanma, kızarma ve kaşınmalar ortaya çıkar.  Öte yandan boğazda yanma, sık sık hapşırma ve burunda tıkanmalar meydana gelir. Gece uyku düzeni bozulur ve gündüz buna bağlı olarak sürekli baş ağrıları oluşur. Daha ileri boyutta sinüzite ve astıma kadar hastalık ilerleyebilir.

Bu yazıyı beğendiniz mi?
  • Fascinated
  • Happy
  • Sad
  • Angry
  • Bored
  • Afraid
Reklam
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. Cemre yıldız dedi ki:

    Güzel bir makale olmuş teşekkürler.

Herkes için Bilgi / Copyright © 2019