Herkes için Bilgi

Stopaj Nedir? Stopaj Nasıl Hesaplanır?

18.04.2021
Stopaj Nedir? Stopaj Nasıl Hesaplanır?

Stopaj Nedir?

Stopaj aslında bir vergi ödeme biçimidir ve işverenler tarafından gelir veya kurumlar vergisine bağlı olan bir kazanca ait olan tutarın, iş yapan kişiye ödenmesi esnasında, yasa ile belirlenmiş olan oranlar doğrultusunda bu tutarın bir bölümünün korunarak, iş yapan kişinin adına peşin ödemeyle vergi dairesine yatırılması olarak gerçekleşmektedir.

Stopaj adı verilen verginin, Maliye İdaresi’nin vergi tahsilini hem çok daha garanti hem de çok daha rahat bir şekilde gerçekleştirilmesi istendiğinden dolayı ortaya çıkmış olan bir yöntem olarak kabul edilmektedir. Uygulamanın nasıl işlendiği göz önüne alındığı zaman, temin edilmesi güvenilir olduğu kadar en işlek ve en basit yöntem olarak belirtilmektedir. Stopaj, gelir meydana geldiği anda, devlet tarafınca gelirin direkt olarak kaynağından tahsil edilmektedir.

Stopaj vergisindeki temel amacı; yukarıda da belirtmiş olduğumuz gibi vergilerin tahsil edilmesinin hem daha güvenilir hem de daha garantili bir biçimde gerçekleşmesini sağlamak. Bu uygulama ile vergi kaçırılmasının önüne geçiliyor, maliye idaresi ve vergi mükellefi işlem yüklerini ciddi oranda azaltıyor. Stopaj vergisinin bunun dışında bir başka amacı ise; verginin, gelirin meydana gelmesinden oldukça kısa bir süre sonrasında maliye dairesine iletilmesine destek olabilmek ve sonunda verginin mükellefin üstünde oluşan psikolojik etkisini ortadan kaldırmaktır.

Stopaj Vergisi Ne Zaman Ödenmektedir?

Stopaj vergisi, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından her sene başında belirtilmiş olan vergi takvimi doğrultusunda iki eşit taksit olacak şekilde ödenebilmektedir. Gelir kapsamında yer almakta olan kira stopaj hesaplamalarının yapılması ise her yıl mart ayında beyan edilmektedir. Gelir vergisi kapsamında kira stopaj vergisi her senenin mart ve temmuz ayları içerisinde ödenmektedir.

Stopaj Nasıl Hesaplanır?

Stopaj vergisi brüt ücret üzerinden hesaplanmakta olan bir vergidir. Bu noktada örnek vererek açıklamak çok daha anlaşılır olacaktır; bir işletme, serbest meslek grubunda çalışmakta olan bir mühendisten proje çizmesini talep etmiştir ve bu mühendise brüt 4000 ₺ şeklinde ödeme yapacaktır. İlgili kanun içerisinde ise serbest meslek grubunda çalışanlar için %20 stopaj vergisi yapılması belirtilmektedir. Böyle bir durum söz konusu olduğunda işletmenin çalışan adına ödeyeceği stopaj ücreti;

İçerik  Kredi Notu Nedir? Kredi Notu Nasıl Hesaplanır?

– Brüt Ücret: 4000 ₺

Stopaj Oranı: %20

Stopaj Vergisi: 4000×20/100=800 ₺

Bu işletme, mühendise çizdirmiş olduğu proje için çalışan adına 800 ₺ stopaj vergisini maliye kurumuna ödeyecek ve kalan 3200 ₺’yi de çalışanın hesabına aktaracaktır.

Fakat belirtmek gerekir ki kira stopajı için aynı durum söz konusu değildir. Kira stopaj vergisi kiralayan değil; kiracı tarafından ödenmekte olan bir vergidir. Ancak bahsettiğimiz bu durumun içerisine sadece işyeri olarak kiralanan yerler girmektedir. Yani konut için stopaj herhangi bir stopaj vergisi uygulanmamaktadır. Kira stopajı yalnızca kiracının sorumluluğu altındadır. Vergi stopajı ile ortak olan noktası ise kira stopajında da brüt ücret doğrultusunda belli bir oran hesaplanarak ödeme yapılmaktadır.

 

Bu yazıyı beğendiniz mi?
  • Fascinated
  • Happy
  • Sad
  • Angry
  • Bored
  • Afraid
Reklam
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Herkes için Bilgi / Copyright © 2019