Herkes için Bilgi

Rüya Nedir? Rüyalar Hakkında Bilinmeyenler Nelerdir?

16.05.2021
Rüya Nedir? Rüyalar Hakkında Bilinmeyenler Nelerdir?

Rüyalar eğlenceli, rahatsız edici veya saçma olabilir. Ertesi gün hatırlamasak da hepimiz rüya görürüz. Peki neden rüya görüyoruz? Ve rüyalar bize ne demek istiyor?

Rüya nedir?

Rüyalar zihnimizin uyurken yarattığı görüntülerdir. Canlıları görebilirsiniz ve bunlar sizin mutlu, üzgün veya korkmuş hissetmenize neden olabilir. Bazen kafanızı karıştırırken bazen tamamen mantıklı görünebilirler.

Rüyalar uyku sırasında her zaman olabilir. Ancak hatırladığınız rüyalarınızı, beyninizin aktif olduğu REM uykusu adıyla bilinen aşamada görürsünüz. Uzmanlar, gecede en az 4-6 kez rüya görüldüğünü söylüyor.

Kabuslar

Kabus görmek kötü bir rüyadır. Hem çocuklar hem de yetişkinler kabus görür. Genellikle şu sebeple olur:

–  Stres

–  Korku

–  Travma

– Duygusal sorunlar

– İlaç ya da uyuşturucu kullanımı

–  Hastalıklar

Tekrar tekrar belirli bir kabusu görüyorsanız, bilinçaltınız size bir şey söylemeye çalışıyor olabilir. Eğer neden kötü rüyalar gördüğünüzü anlayamıyorsanız, bir uzmanla konuşun. Kabuslara neyin sebep olduğunu anlamanıza yardımcı olabilir ve size rahatlatıcı tavsiyeler verebilir.

Bir kabus ne kadar korkutucu olursa olsun, bunun gerçekte olmadığını ve gerçek hayatta başınıza gelme olasılığının çok da olmadığını unutmayın.

Neden rüya görüyoruz?

Neden rüya gördüğümüze dair birçok teori var, ama kimse kesin nedenini bilmiyor. Bazı araştırmacılar rüyaların anlamsız ve bir amacı olmadığını söylüyor. Diğerleri zihinsel, duygusal ve fiziksel sağlık için rüyalara ihtiyacımız olduğunu söylüyor. Çalışmalar, rüyaların önemini araştırdı. Bir çalışmada, insanlar tam REM uykusuna geçerken uyandırıldı ve rüya görmeleri engellendi.

Rüya görmelerine izin verilmeyenler de aşağıdakiler gözlemlendi:

–  Gerginlik

–  Kaygı problemleri

– Depresyon

–  Konsantre olmakta zorlanma

–  Koordinasyon eksikliği

–  Kilo alma

– Halüsinasyon görme

Birçok uzman, aşağıdakiler için rüyalar gördüğümüzü söylüyor:

İçerik  Patent Nedir? Patent Nasıl Alınır?

–  Sorunları çözmek

–  Anıları birleştirmek

– Duyguları işlemek

Eğer rahatsız edici bir fikirle yatağa girerseniz, bir çözümle uyanırsınız veya en azından önceki durumdan daha iyi olursunuz. Bazı rüyalar beynimizin gördüğümüz olayları işlemesine yardımcı olabilir. Diğerleri sadece beyin aktivitesinin sonucu olabilir ve çok az anlam ifade edebilir. Araştırmacılar hala neden rüyalar gördüğümüzü tam olarak anlamak için çalışıyorlar.

Rüyalar ne kadar sürer?

REM uykusu geceleri yalnızca birkaç dakika sürer ancak biz uyurken uzar. Geceleri 30 dakikadan fazla sürebilir. Yani bir rüya yarım saat sürebilir.

Rüyalar ne anlama geliyor?

Freud, rüyaların insanların toplum için kabul edilebilir olmayan dürtüleri ve istekleri tatmin etmenin bir yolu olduğuna inanıyordu. Rüyalarımıza dair farklı görüşler olduğu gibi, rüyaların anlamı hakkında da farklı görüşler vardır. Bazı uzmanlar, rüyalarımızın gerçek duygularımız veya düşüncelerimizle hiçbir ilgisi olmadığını söylüyor. Diğerleri ise rüyalarımızın kendimizi ve duygularımızı, en derin arzularımızı, korkularımızı ve endişelerimizi ortaya çıkardığını söylüyor. Rüyalarımızı yorumlayarak, hayatlarımıza ve kendimize dair bir fikir edinebiliriz. Birçok insan rüyalarında fikirlerini ortaya çıkardıklarını söyler. İnsanlar genellikle benzer rüyalar görür: kovalanmak, uçurumdan düşmek veya toplum içinde çıplak görünmek. Bu rüyalar muhtemelen bazı gizli kaygı veya kaygılardan kaynaklanmaktadır. Rüyalar benzer olabilirler ancak uzmanlar rüyanın anlamının her insana özgü olduğunu söylüyor. Uzmanlar, bir rüya resmine veya sembolüne anlam veren kitaplara veya “rüya sözlüklerine” güvenmememiz gerektiğini söylüyor. Rüyalarınızın nedeni size özeldir.

Rüyalar geleceği tahmin edebilir mi?

Gerçek hayatta gerçekleşen bir rüya gördüğünüzde, uzmanlar bunu şöyle yorumluyor:

–  Tesadüfen

–  Kötü bellek

–  Bilgilerin bilinçsizce bağlanması

Rüyaları hatırlamak neden zordur?

Araştırmacılar rüyaların neden unutulduğunu bilmiyor. Belki rüyalarımızı unutmak için tasarlandık çünkü hatırlasaydık, rüyaları gerçek hatıralardan ayıramayabilirdik. Ayrıca, rüyaların zor hatırlanmasının diğer nedeni şu olabilir, REM uykusu sırasında vücudumuz beynimizde anılar oluşturan sistemleri kapatabilir. Sadece uyanmadan hemen önce gerçekleşen rüyaları bazı beyin aktiviteleri yeniden etkinleştirildiğinde hatırlayabiliriz. Bazıları, rüyaları unuttuğumuzu değil, onlara nasıl ulaşacağımızı bilmediğimizi söylüyor. Hatırlanmayı bekleyen bazı rüyalar hafızamızda saklanabilir. Bu, neden gün içinde aniden birini hatırladığınızı açıklayabilir, bir şey belleği tetiklemiş olabilir. Mışıl mışıl uyursanız ve sabaha kadar uyumazsanız, rüyalarınızı hatırlama olasılığınız, gecede birden çok kez rüya gören insanlardan daha düşüktür.

İçerik  ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Prensipleri ve Prosedürleri Nelerdir?

Bazı ipuçları rüyaları hatırlamanıza yardımcı olabilir. Alarm olmadan uyanın. Bir alarm olmadan doğal bir şekilde uyanırsanız, rüyalarınızı hatırlama ihtimaliniz daha yüksektir. Alarm çaldığında, beyniniz rüyanıza değil sinir bozucu sesi kapatmaya odaklanır. Eğer rüyalarınızı hatırlamaya çalışırsanız, onları hatırlamak için daha fazla şansınız olacak. Eğer uyandıktan hemen sonra rüyayı düşünürseniz, hatırlamanız daha kolay olabilir.

Rüyalarınızı Nasıl Anlamlandırırsınız?

Rüyalarınızı merak ediyorsanız veya ardında olası anlam bulmak istiyorsanız, rüyalarınızın günlüğünü tutun. Yatağın yanında bir defter ve kalem bulundurun ve uyandığınızda rüyalarınızı yazın. Hatırladığınız her şeyi ve nasıl hissettiğinizi yazın. Rüyalar bazen tuhaftır ve sosyal normlara aykırı olabilir. Kendinizi rüyalarınızla yargılamamaya çalışın. Rüyalarınıza başlık verin. Rüyaya geri dönmek istiyorsanız size yardımcı olabilir. Bazen oluşturduğunuz başlık, rüyanızın nedenlerinden birini veya arkasındaki anlamı verebilir.

İlk zamanlardan beri rüyalar insanlığı büyüledi ve bizi şaşırtmaya devam edecek. Bilim, insan beyni hakkında çok yol kat etti, ancak rüyalarımızın ardındaki anlamları asla kesin olarak bilemeyebiliriz.

Bu yazıyı beğendiniz mi?
  • Fascinated
  • Happy
  • Sad
  • Angry
  • Bored
  • Afraid
Reklam
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Herkes için Bilgi / Copyright © 2019