Herkes için Bilgi

Amnezi nedir? Nasıl tedavi edilir?

28.02.2019
Amnezi nedir? Nasıl tedavi edilir?

Amnezi nedir?

Amnezinin diğer adı bellek kaybıdır. Bu durum öğrenilen bir şeyi anında unutma olarak ifade edilmektedir. Beynin belli bölgelerinde insan hafızasında saklanılan, öğrenilmiş olan bir konuyu, bit yetiyi ya da bir bilgiyi sonradan farklı sebeplerden dolayı yitirilmesidir.

Amnezi nasıl oluşur?

Amnezinin oluşumunda birçok neden bulunmaktadır. Psikolojik sebepler en yaygın olarak görülen amnezi oluşumudur. Bunun dışında, beynin bellek merkezini etkisi altına alan herhangi bir doku kaybı, ya da buna bağlı beyinde herhangi bir kanama, damar tıkanıklığı, beyin içinde küçük bir kist ya da kitle oluşumu, beyini direkt olarak etkisi altına aldığı için amneziye sebep olmaktadır. Ayrıca kişinin metabolizmasını etkileyen karaciğer ve böbrek fonksiyon bozuklukları tedavi edilmediği takdirde amnezi oluşumu için açık kapı bırakmaktadır. Kişide meydana gelen vitamin eksikliği, tiroid fonksiyon bozukluklarının tedavi edilmeme durumları amneziyi meydana getirmektedir. Bazı hastaların kullanmak olduğu ilaçlar birbirleri ile etkileşim yaparak kişinin metabolizmasını olumsuz yönde etkileyebilir ve bu durum da hastada amnezi oluşumunu yaratabilir. Çok geniş ve tedavisi aksatılan durumlarda amnezi yaşanması

Amnezi türleri nelerdir?

Amnezi iki türlüdür. Yakın bellek kaybı ve uzak bellek kaybı olarak ortaya çıkmaktadır. Yakın geçmişimizde olan anılarımızı anında unutmamız, yakın bellek kaybı ya da başka bir ismi ile yakın bellek kusuru olarak adlandırılmaktadır. Çok eski zamanlarda olan ve geçmiş dönemlerin unutulması da uzak bellek kaybı olarak karşımıza çıkmaktadır. Örneğin 60 yaşındaki bir kişi 40 – 50 yaş öncesini hafızasından sildi ise, uzak bellek kaybı rahatsızlığı bulunmaktadır. Fakat yakın geçmişine dair geçen hafta ya da geçen ay gibi zaman dilimlerini hatırlayamıyorsa yakın bellek kaybı yaşıyor demektir.

Amnezi nasıl tedavi edilir?

Amnezinin tedavisi için öncelikle neden kaynaklandığının tespiti gereklidir. Sebebini öğrenmek önemlidir. Hastanın öyküsü bu konuda çok önemlidir. Hastalığın ilk bulgularının ne zamandan beri başlandığının bilinmesi son derece önemlidir. Önce hastanın hastalık geçmişi öyküsü dinlenir, sonrasında hastalığa etken olabilecek herhangi bir sebep olup olmadığı araştırılmaktadır. Tedavi yöntemi uygulanırken sebep olabilecek nedeni bulup onu ortadan kaldırmaya odaklı olarak yaklaşılması gerekmektedir.

İçerik  Plasebo Etkisi Nedir?

Tedaviler hem doktor kontrolünde yapılan hem de kişinin bireysel olarak yapacağı tedaviler olarak iki yönlü uygulanmalıdır. Çeşitli ilaç tedavilerine ek olarak kişiye evde uygulaması için, egzersiz ve beyin jimnastiği uygulamaları verilmektedir. Hastanın bunu düzenli olarak yapmaları beklenir. Ayrıca kişinin sağlıklı beslenmesi ve bol balık tüketmesi de bellek kaybı tedavi yöntemlerine ek olarak beslenme aşamasında doktorlar tarafından sıklıkla istenilen bir durumdur.

Bu yazıyı beğendiniz mi?
  • Fascinated
  • Happy
  • Sad
  • Angry
  • Bored
  • Afraid
Reklam
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Herkes için Bilgi / Copyright © 2019