Herkes için Bilgi

Alzheimer Hakkında Merak Edilenler

20.03.2019
Alzheimer Hakkında Merak Edilenler

Alzheimer hastalığı günümüzde yaş ortalamasının artmasıyla ve insan yaşamanın uzamasıyla daha çok rastlanılan bir hastalıktır. Sinsice ilerleyen, zihinsel aktivitelerin (hafıza, planlama ve iletişim gibi) sekteye uğramasına yol açan bir hastalıktır. Sağlıklı beyin hücrelerinin sayısında hızlı bir azalma yaşanırken mevcut beyin hücrelerinin birbirleri ile iletişimini kaybetmesi söz konusudur. Alzheimer ile beyin hücrelerinin ölümü hastalığın geri dönüşümsüz şekilde ilerlediğibilinirken hastalığın tedavisinde var olan beyin hücrelerinin ve zihinsel aktivitelerin korunması ana amaçtır.

Alzheimer Nedenleri
Alzheimer hakkında pek çok faktör tetikleyici olarak bilinmektedir.
Yaş: Alzheimer hastalarının P’sinin ortalama 85 yaş üzerinde olması nedeniyle yaşlı kişilerde daha çok rastlanıldığı bilinmektedir.
Genetik: Alzheimer’da genetik faktörler oldukça etkilidir. Anne ve babada bu hastalığın olması ile genetik taşıyıcılık ve risk faktörleri çok yoğundur.
Ayrıca diyabet, yüksek tansiyon, uyku düzensizliği, kafa travmaları, hareketsizlik ve stres gibi nedenlerde Alzheimer’a zemin hazırlamaktadır.

Alzheimer Belirtileri
Alzheimer belirtileri öncelikle en erken seviyede anlaşıldığı takdirde erken tedavi ile ilerlemesinin durdurulması açısından önemlidir. Öncelikle bellek kaybı ile önemli günleri ve anıları unutmak, daha önce sürekli yapılan işleri unutmak ya da aksatmak tarzında her gün yapılan bir aktivite olan aynı yoldan geçmenin unutulması veya yemek yapmanın unutulması önemli belirtilerdendir. Yazma ve konuşmada aksamalar ile birlikte doğru kelimeleri bulamama, hangi yılda olduğunu veya dün yaşanan olayları dahi unutma, aşırı para harcama, kişisel bakımına önem vermeme, duymada güçlük, ani sinirlilik ve asosyal davranışların ortaya çıkması Alzheimer hastalığının belirtileri arasındadır.

Alzheimer Tanı Seçenekleri
Alzheimer şüphesiyle bir uzmana gidildiğinde hastaya öncelikle yaşı, saatin kaç olduğu, adresi, çevredekilerin kim olduğu, doğum tarihi ve yeri, 10’dan geriye sayma ve şu an ülkeyi kimin yönettiği gibi sorular sorulmaktadır. Bu testin ışığında genel bir puanlama yağan uzman doktor Alzheimer hastalığının evresini belirlemektedir. Belirtisiz dönem (başlangıç evresi), ilerleme evresi (hafif belirtiler) ve zihinsel işlevlerin aksadığı demans şeklinde evreleri ile hastalık tanısı konmaktadır.

İçerik  Çağımızın Hastalığı: Parkinson

Alzheimer İçin Önleyici Adımlar
Alzheimer hastalığına yakalanmamak için öncelikle aliminyum içeren gıda ve diğer nesnelerden uzak durmak gereklidir. Cıva kaynaklarından kaçınmak için bazı deniz ürünleri ve amalgam diş dolgularından uzak durarakta hastalığı önleyebilirsiniz. Egzersiz yapmak veya her gün 45 dakika yürümek oldukça faydalıdır. Her gün bulmaca çözmek, kitap okumak veya gazete okumakta her birey için zihinsel aktiviteleri besleyen ve destekleyen adımlardandır.

Alzheimer Tedavisi
Alzheimer tedavisi ilaç tedavisi ile başlarken ek olarak tedavinin egzersiz, beslenme ve yaşam tarzındaki değişiklikler ile düzenlenmesi de gereklidir. Balık yağı veya doğal balık tüketimi ile OMEGA 3 desteğinin sağlanması hastalığın ilerlemesini önlemektedir. Ayrıca hindistan cevizi yağı içerisindeki MCT’ler ile kan keton düzeyini düzenlerken Alzheimer tedavisinde kullanılan ilaçlar ile benzer içeriği bulunmaktadır. Vücuttaki D vitamini düzeylerini arttırarak bağışıklık sistemini desteklemek oldukça faydalıdır. Zerdeçal ise içeriğindeki curcumin adı verilen kimyasal ile Alzheimer hastalarındaki β-amiloid birikimini ciddi ölçüde azalmaktadır. Koenzim Q10 ise beyin dokusunu korumak için mutlaka önerilen gıda takviyelerinden biri olarak beyin işlevlerinin zihinsel açıdan desteklenmesini sağlayan antioksidanların başında gelmektedir.

Bu yazıyı beğendiniz mi?
  • Fascinated
  • Happy
  • Sad
  • Angry
  • Bored
  • Afraid
Reklam
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Herkes için Bilgi / Copyright © 2019