Herkes için Bilgi

Vertigo Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şey

11.04.2019
Vertigo Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şey

Vertigo Nedir?

Vertigo, aniden gelen baş dönmeleri, görmede bozukluk, mide bulantısı ve halsizlik hisleriyle tanınan bir tür hastalık belirtisidir. Vertigo, tek başına bir hastalık değildir.

Vertigo Belirtileri Nelerdir?

Baş Dönmesi: En belirgin vertigo belirtisi baş dönmesi ve denge kaybıdır. Ani gelen baş dönmeleri, ayakta duramama hissi ve bir yere tutunma isteği en çok görülen vertigo belirtileriarasındadır.

Bulantı: Yoğun ve sürekli mide bulantısı yaşama hissi bir tür vertigo belirtisidir. Bulantının sürekli olması durumunda bir hekime danışmak gerekmektedir.

Görme Bozuklukları: Baş dönmesi ve sonrasında yaşanan görme bozuklukları bir Vertigo belirtisisayılmaktadır. Buğulu, loş görmek ya da çizgiler halinde bir perdenin arkasından görmek vertigonun sonucunda ortaya çıkabilmektedir.

Kulak Ağrısı: Kulak çınlaması ya da aniden gelen kulak ağrıları bir tür iç kulak kaynaklı vertigo belirtisi olabilir. Kulak ağrısının sürekli ve sık olduğu durumlarda bir doktora danışılmalıdır.

Vertigo Nedenleri Nelerdir?

Kulak Rahatsızlıkları: Vertigo, iç kulakta yer alan kristallerin oynaması sonucunda ortaya çıkmış bir vücut tepkisi olabilir. Orta kulak iltihabının sonucunda da çok sayıda vertigo tanısı konulan hasta tespit edilmektedir.

Stres: Aşırı strese kalan insan vücudu, yaşadığı sıkıntılı dönemi atlatamayan psikoloji ile bir araya geldiğinde vertigo belirtileri saptanabilir. Özellikle çift görme, dengede duramama ve aşırı kusma hissi duyulduğunda doktora başvurulmalıdır.

Beyin Damarları: Beyin damarlarında yaşanan iltihap ya da tıkanıklık ülkemizde görülen en önemli vertigo nedenleri arasındadır. Bu tip durumlarda cerrahi müdahale tercih edilmektedir.

Baş Yaralanmaları: Kafaya alınan sert darbe sonucunda yaşanan kafa ve boyun yaralanmaları da vertigo nedenleri arasındadır. Trafik kazaları ve iş kazaları vertigoya neden olan birçok durumu ortaya çıkarmaktadır.

Vertigo Nasıl Tedavi Edilir?

İçerik  Argan Yağının Faydaları Nelerdir?

Fizyoterapi Yöntemi: En önemli vertigo tedavi yöntemi fizyoterapi yöntemidir. Bu tedavi bir fizyoterapist ya da odyolog tarafından düzenli bir şekilde uygulanmalıdır. Tedavi süresince ani baş hareketlerinden ve ani kalkışlardan kaçınılmalıdır. Boyun, sırt ve baş bölgesi için hazırlanan egzersizler ve tedavi seansları ile vertigo ile mücadele etmek çok kolay olmaktadır.

Denge Tedavisi Yöntemi: Bir tür fizik tedavi türü olan denge tedavisi yöntemi de fizyoterapi yöntemi gibi hafif düzeydeki vertigo bulguları için uygulanmakta olup yine bir fizyoterapist ya da odyolog tarafından uygulanmalıdır.

Psikoterapi: Stres ve anksiyete bozukluklarından dolayı ortaya çıkan vertigo belirtilerinde uygulanan bir yöntem olup; uzman psikolog ve psikiyatristler tarafından uygulanmaktadır.

Cerrahi Müdahale: Beyin damarlarında ve iç kulak bölgesinde yaşanan tıkanma ya da iltihap sonucunda ortaya çıkan durumlarda tercih edilen bir yöntemdir. Cerrahi müdahale, ilaç tedavisinin yeterli olmadığı durumlarda tercih edilen bir vertigo tedavi yöntemi çeşididir.

Bu yazıyı beğendiniz mi?
  • Fascinated
  • Happy
  • Sad
  • Angry
  • Bored
  • Afraid
Reklam
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Herkes için Bilgi / Copyright © 2019