Herkes için Bilgi

Sosyal Fobi Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

04.03.2019
Sosyal Fobi Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Sosyal fobi, sosyal ortamlardan rahatsız olmak ve bu ortamlardan kaçınmak tarzındaki davranışları göstermek şeklinde tanımlanmaktadır. Topluluk önünde konuşma, insanlarla tanışma, sosyal ortamlara dahil olma, karşı cinsle ilişki kurma, toplulukta yemek yeme ve yüksek mevkideki kişilerle iletişim durumlarında ortaya çıkan sorunlar sosyal fobiyi oluşturmaktadır.

Sosyal fobi yaşayan insanlar, yaptıkları davranışlar nedeniyle insanların onu eleştireceklerini düşünürler ve yüzlerinin kızarması, terleme veya titreme gibi belirtiler yaşayarak fark edilmesinden korkarlar. Bu nedenle sosyal ve kalabalık ortamlardan uzaklaşma eylemine başvururlar ancak bundan kaçamadıklarında panik atak dahi yaşamaları mümkündür. Sosyal fobi kişinin yaşamında zamanla ciddi sorunlar yaratabilmektedir. Toplulukta konuşamamak, sağlıklı ilişkiler geliştirememek, sosyal ortamlara katılamamak, iş ortamında başarısız olmak ve yalnızlaşmak gibi sosyal fobinin yol açacağı sorunları yaşamaları olağandır.

Sosyal Fobinin Nedenleri Nelerdir?

Genetik Faktörler: Sosyal fobi yaşayanların utangaç ve içine kapanık akrabaları mutlaka vardır. Genetik geçen faktörlerin yanı sıra yakın çevresinde ve ailesinde bu tür bireyler ile büyüyen çocukların ileriki yaşamlarında sosyal fobik olmaları çok yaygındır.

Travmatik Durumlar: Sosyal fobiklerin geçmişinde utandığı, rezil olmuş hissettiği, mahcup duruma düştüğü anılarının olduğu bilinmektedir. Bu nedenle de aynı şeylerin tekrarlanma korkusu sosyal fobi ile ortaya çıkmaktadır. Aynı durumlara tekrar maruz kalmamak için sosyal ortamlardan mümkün olduğu kadar uzak durmaya çalışmakta bunun nedenidir.

Olumsuz Düşünce: Sosyal fobisi olan kişiler kendi kendilerine pek çok olumsuz düşünce geliştirerek kendilerini demoralize etmeyi başarmaktadırlar . Toplantıda konuşamayacağını, bir işi asla yapamayacağını, duygularını açıklayamayacağını veya yüzünün kızaracağını düşünerek kendilerini bu duruma hazırladıklarının farkında değillerdir. Sosyal fobikler aynı zamanda çok üst düzeyde standartlar geliştirirken asla kaygı duymaması gerektiğini, birini çok güzel bulduğu için sevdiğini ve kendinin de mükemmel olması zorunluluğunu yaşayarak çok farklı ve üst düzey inanışlar ile zararlı düşünceleri de olmaktadır.

Sosyal Fobi Tedavisi

İçerik  Anoreksiya Nervoza Nedir? Belirti ve Tedavileri Nedir?

Sosyal fobi için düzenlenen tedavi programları ile ilaç tedavisi ve psikolojik tedavi seçenekleri bulunmaktadır. Bir kişide sosyal fobi gözlemleniyorsa hemen bir psikiyatriye başvurulmalı ve gerekli şekilde tedavisi zaman geçmeden uygulanmalıdır. Tedavi edilmemesi halinde başta depresyon olmak üzere çeşitli psikolojik rahatsızlar tetiklenebilirken uzun yıllar boyunca sosyal fobi rahatsızlığı da kalıcı hale gelmektedir. Bilişsel ve davranışsal psikolojik tedaviler işe sosyal fobi sorununun temelinde yatan nedenler ve çözüm önerileri irdelenmekte ve yüksek oranda başarı sağlanmaktadır.

Bu yazıyı beğendiniz mi?
  • Fascinated
  • Happy
  • Sad
  • Angry
  • Bored
  • Afraid
Reklam
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Herkes için Bilgi / Copyright © 2019